Tidligere arrangement

Norske tilstander. Hva gjør politiet med æresvold og familievold? – Bokslipp og politidebatt på KÅKÅ

Er politiet, skoler og hjelpeapparatet i Stavanger og Rogaland beredt til å takle fremtidens utfordringer? Hva skal politiet gjøre med gjengene, familievolden og brutaliteten? Kan vi få et trygt samfunn uten trygge hjem? Innleder er Ståle Økland, som kommer med boka «Norske tilstander. Bak frontlinjen i Norges tøffeste politidistrikt» tidlig i oktober. Ordstyrer: Solveig Grødem Sandelson.

Hva er det med sexkjøpsloven?

Er prostitusjon et yrke og er etablering av bordeller veien å gå eller skal vi opprettholde sexkjøpsloven? Bokbad med Julie Bindel om internasjonale forhold innen prostitusjon og menneskehandel.

Forsker-standup på KÅKÅ 2017

Trodde du at forskning er gørrkjedelig og at forskere er tørre og grå? Vår etterhvert så tradisjonsrike Forsker-standup vil gi deg helt nytt perspektiv både på forskning og de som forsker. I løpet av to kvelder på Kåkå Kverulantkatedralen på Café Sting, 26. og 27. september, kan du få med deg forskning på en ny og underholdende måte. Prøv forskernes egen standup, og kanskje du sitter igjen med nye perspektiver på forskning, og en forståelse av hva det egentlig handler om?

Forsker-standup på KÅKÅ 2017

En forsker – en mikrofon – et kvarter. Det er essensen når til sammen 12 forskere skal opp på scenen, få deg til å le, og til å gå ut litt klokere enn da du kom inn. I løpet av to kvelder på KÅKÅ Kverulantkatedralen på Sting Nere, 26. og 27. september, kan du få med deg forskning på en ny og underholdende måte. Prøv forskernes egen standup, og kanskje du sitter igjen med nye perspektiver på forskning, og en forståelse av hva det egentlig handler om?

Hvem vant valget og hvordan gjorde de det?

Hvilken rolle spilte fake news i valget? Var det sosiale medier som var tunga på vektskålen? Spilte meningsmålingene underveis en mindre rolle i det nye medieregimet? Ble valget likevel avgjort i de gammeldagse mediene?

Debatt: «Islam på norsk» – hvordan går det, egentlig?

Hvordan skal islam utvikle seg på norsk grunn, i samspill med det stadig mer sekulære norske samfunnet? Hvor mye annerledes er det å være muslim i Norge enn i Midtøsten? Hvilke konflikter og spenninger vil vi se innad i de muslimske miljøene i Norge i tiden framover? Tre framtredende muslimske samfunnsdebattanter med ulikt ståsted møtes til diskusjon.

Reformerer islamistiske bevegelser islam?

Foredrag ved Professor Bjørn Olav Utvik fra Universitetet i Oslo, ekspert på islamistiske bevegelser og fast spaltist i Klassekampen om emnet. Han mener de på ulike måter er i ferd med å reformere de muslimske samfunnene, på godt og vondt.

Møt Sherin Khankan, Nordens første kvinnelige imam!

Islam er en sterkt mannsdominert religion. Derfor har det vakt oppsikt at Norden har fått sin første kvinnelige imam, Sherin Khankan. Som et ledd i en møteserie under overskriften «Islamsk reformisme» i perioden 20. til 23. september forteller hun om sitt prosjekt.

«Terrorens rike.» Samtale om wahabismen i Saudi-Arabia.

«Prosalong» i regi av NFF. Møt tidligere ambassadør i Saudi-Arabia, Carl Schiøtz Wibye, i samtale om boka «Terrorens rike», som har vakt stor oppsikt. Arrangementet inngår i en en møteserie under overskriften «Islamsk reformisme» i perioden 20. til 23. september, i samarbeid med Kapittel 2017.

«Kan islam reformeres?» Foredrag av den verdenskjente syriske poeten Adonis!

I samarbeid med Kapittel-festivalen arrangerer KåKå Kverulantkatedralen i dagene 20. til 23. september en møteserie under overskriften «Islamsk reformisme». Den får en knallåpning onsdag når den verdenskjente forfatteren Adonis (Ali Ahmad Said Esber) holder foredrag med tittelen «Kan islam reformeres?»

The Real FrP – bokslipp og satireshow med All Makt

På KÅKÅ 18. september vil satirikerne Eirik Bergesen, Andreas Brekke og Svein Vathne i All Makt både oppsummere valget og lansere Vathnes bok «Real FrP – En bok for folk flest».

Trenger Stavangers byrom kunst – hva slags? Bokslipp av Norsk kunstårbok 2017

Det siste året har vært preget av tildels høylytt kritikk av Nuart og gatekunstens posisjon i Stavanger. KÅKÅ sammen med Norsk kunstårbok inviterer til debatt i kjølvannet av Nuart 2017. Grunnlegger og leder av Nuart, Martyn Reed, har skrevet en innledning til debatten. Redaktør Ketil Nergaard presenterer siste utgave av «Norsk kunstårbok».

Digital læring eller digital demens? TEMADAGER OM SKOLEPOLITIKK

Vi inviterer til å finne svaret på om våre barn og unge egentlig blir smartere med digital læring. Eller er det snarere slik at vi ukritisk og uten nok kunnskap tar i bruk digitale hjelpemidler i barnehage og skole? Innleder er Professor Rune Johan Krumsvik.

Skal vi bekymre oss for guttene? TEMADAGER OM SKOLEPOLITIKK

Har vi en skole som er tilpasset jentene, på bekostning av guttene? KÅKÅ tar den store kjønnsdebatten. Frimodig spør vi om det egentlig er nødvendig at all ungdom skal gå på videregående? Innledning ved Kristoffer Vogt (forsker ved UiB).

Hva er norsk skolepolitikk? TEMADAGER OM SKOLEPOLITIKK

Over tre dager ser KÅKÅ kritisk på skolen og skolepolitikken. Elaine Munthe (professor, skoleforsker og dekan ved humanistisk fakultet ved UiS) tar oss med på en oppklarende foredragsreise gjennom ulike skolepolitiske epoker.

Takk til publikum, deltakere og bidragsytere for strålende innsats våren 2017!

KÅKÅ kverulantkatedralen vil herved takke alle våre deltagere, samarbeidspartnere og vårt fantastiske publikum for formidabel innsats og stort engasjement gjennom våren 2017. For noen øyeblikk vi har hatt sammen, med latter, frustrasjon, sinne, uenighet – eller enighet og tilførsel av ny kunnskap – eller bekreftelse på det vi alt visste. Fantastisk! Les mer om hva som skjedde.

Revolution or Evolution. NUART 2017

Can the current global monoculture of homogenised institutional contemporary art be brought back into everyday life, become life?

MDG-Lan på KÅKÅ: Kan Stavanger lære noe av Oslo?

Oslo ble nylig kåret til Europeisk miljøhovedstad etter at byen har vedtatt en klimapolitikk som faktisk er i tråd med Paris-avtalen. Omleggingen innebærer en enorm satsning på miljøvennlig transport, og en prioritering av generell grønn byutvikling.

SeMeg! HjelpMeg!

Hva vet vi om hva barn og unge strever med? Hvor tidlig kan vi se signalene, hva kan vi gjøre og hvordan kan vi samarbeide bedre?

Tour de KÅKÅ: «Den gode byen?» – Sandnes

KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN starter i 2017 opp som mobilt debatt- og litteraturhus i tillegg til å ha hovedscene på Sting Nere i Stavanger. Regionbyene i Rogaland vil alle etter hvert få besøk av KÅKÅ. Våren 2017 samarbeider vi også med Comedy Box, og skal besøke Egersund, Bryne og Sandnes med debatter om «Den Gode Byen».

Tour de KÅKÅ: «Den gode byen?» – Bryne

KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN starter i 2017 opp som mobilt debatt- og litteraturhus i tillegg til å ha hovedscene på Sting Nere i Stavanger. Regionbyene i Rogaland vil alle etter hvert få besøk av KÅKÅ. Våren 2017 samarbeider vi også med Comedy Box, og skal besøke Egersund, Bryne og Sandnes med debatter om «Den Gode Byen».

Tour de KÅKÅ: «Den gode byen?» – i Egersund

KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN starter i 2017 opp som mobilt debatt- og litteraturhus i tillegg til å ha hovedscene på Sting Nere i Stavanger. Regionbyene i Rogaland vil alle etter hvert få besøk av KÅKÅ. Våren 2017 skal vi besøke Egersund, Bryne og Sandnes med debatter om «Den Gode Byen».

KåKå varmar opp til valkampen: Tar politikarane folks uro på alvor?

På KåKå onsdag 10. mai kl. 18.30 innleier Bård Vegar Solhjell til debatt om dei viktige spørsmåla som valkampen bør handla om. I panelet er rådgivar Eirik Løkke i den borgarleg-liberale tankesmia Civita, og Christian Anton Smedshaug, dagleg leiar i AgriAnalyse og medlem av programkomiteen i Senterpartiet. Etter debatten gir dei lokale statsvitarane Hilmar Rommetvedt og Svein Tuastad sine analysar av kva valkampen vil handla om, og korleis dei ulike partia ligg an fire månader før valet.

Å være eller ikke være feminist

Kvinnefronten i Stavanger på KÅKÅ: «Alle burde være feminister, men alle er ikke feminister. Hvis det var slik hadde vi ikke hatt et behov for en bevegelse. Feminisme er ikke bare en identitet, men en kamp mot et urettferdig system.» Sunniva Leikanger Yndestad og Oline Margrethe Rustad, Styremedlemmer i Jentefronten

SPØR! Janne Stigen Drangsholt

SPØR! inviterer spesielt interessante personer til scenen, uten manus, mens publikum inviteres til å komme som nysgjerrige intervjuere. Man kan spørre om absolutt hva som helst. 4. mai spør vi Janne Stigen Drangsholt, forfatter og litteraturforsker fra Sandnes.

Fransk aften på KÅKÅ

Hva skjer i Frankrike? Framgangen til den innvandrings- og EU-fiendtlige Marine le Pen ryster Europa. Har hun virkelig sjansen til å vinne presidentvalget? Elles vil sentrumsfavoritten Emmanuel Macron holde ledelsen helt til mål? Og ligger venstresiden nå med knekt rygg, eller vil den radikale veteranen Jean-Luc Mélenchon bli Frankrikes svar på Bernie Sanders? Frankrikes valg er ikke bare viktig for franskmennene, men for hele Europa. Onsdag 3. mai kl. 19.00, fire dager før den siste og avgjørende runden, blir det fransk aften på KÅKÅ med debatter og underholdning i fransk atmosfære.

Kan man vinne valg uten rett spinndoktor? TEAM PÅ KÅKÅ: Politisk retorikk

Kan man vinne folket uten rett taleskriver? Debatt om kommunkasjonsrådgiverne bakom som iscenesetter politikken retorisk. Innleder Tarjei Skirbekk, tidligere politisk rådgiver i Arbeiderpartiet. Deltagere: Morten Søberg (direktør for samfunnskontakt Sparebank1-gruppen, forfatter og tidligere rådgiver for Ola Borten Moe og statssekretær for Sigbjørn Johnsen), m.fl.

Men nasjonalstaten var ikke død… KÅKÅdebatt med tema: Politisk retorikk

Møt Hadia Tajik, Ola Borten Moe, Heidi Nordbye Lunde, Ketil Raknes og Norges mest omtalte politiske rådgiver, Espen Teigen! Hvilket parti fanger opp den nye nasjonale bølgen i internasjonal politikk her til lands? Og hvordan vil den påvirke den politiske retorikken?

Retorikken i partiprogrammene 2017. TEMA: Politisk retorikk

Retorikken i partiprogrammene 2017 – hvilket parti formulerer best sin egen politikk? Innleder Jon Hustad – historiker, forfatter, journalist i Dag og Tid – dømmer og triller terning.

Krf på vippen! Blir det Erna eller Jonas etter valget i 2017?

Åpent arrangement i regi av Krf Stavanger, med representanter fra Ap, H og KrF. Innleder er varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe. Deltakere: John Petter Hernes, gruppeleder Stavanger Høyre, Marie Ljones Brekke, leder av Stavanger KrF og stortingskandidat for KrF, Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant for AP. Ordstyrer er Tone Therese Paulsen.

SPØR! Henrik Nor-Hansen

SPØR! inviterer spesielt interessante personer til scenen, uten manus, mens publikum inviteres til å komme som nysgjerrige intervjuere. Man kan spørre om absolutt hva som helst. 5. april 2017 kl. 19:00 spør vi forfatteren Henrik Nor-Hansen, nominert til Nordisk Råds pris i år. SPØR! er i samarbeid med Rogaland forfattarlag.

Kan det bli ungdomsopprør av SKAM? TEMA på KÅKÅ

Hva er det som gjør SKAM så populært? Hvorfor er de unge tilsynelatende bedre enn de voksne til å snakke om SKAM, slik ny forskning antyder? Hvorfor engasjerer likevel ikke de unge seg mer i sine omgivelser og er mindre opptatt av egen navle? John Magnus R Dahl, SKAM-forsker, stipendiat medievitenskap UiB, Cecilie Winger, oversetter, redaktør og forfatter av bl.a. «Til ungdommen», arbeider for tida med «Da tenåringene tok makta – boka om Forsøksgym!» og Nancy Herz, de skamløse jentene, vinner av Fritt Ords honnør og Kverulantkatedralens pris 2016. I tillegg har vi invitert to ungdomspolitiske ledere lokalt, Even Georg Myklebust (AUF) og Else Karin Bjørheim (H).

Presterer ungdommen seg sjuk? TEMA på KÅKÅ

Det er stadig sterkare signal om at dagens unge lever under eit sterkt prestasjonspress, både i skule, jobb og fritid. Det gir seg utslag i vantrivsel, psykiske lidingar og ei diffus kjensle av å «ikkje passa inn». Er det mogleg å skapa eit samfunn med høge prestasjonar samtidig som ein unngår usunt prestasjonspress? Deltakere: Inger Tone Ødegård, Julia Wong, Terje Hetland, Svein Gran og Jørg Arne Jørgensen. Tom Hetland er debattleder.

Stjeler de voksne fra dagens unge? TEMA på KÅKÅK

Stjeler de voksne fra de unge, når de en gang i framtida får regningen av klimapolitikken og den økonomiske politikken av i dag, med færre jobber og lavere pensjon og større politiske problemer to come? Det fins så mange konkrete saker å engasjere seg i for de unge i dag. Deltagere er Aksel Braanen Sterri, norsk journalist og forfatter med ungdomsengasjement, Hilde Sandvik, sjefredaktør av nordiske Broenxyz og engasjert på vegne av ungdom, Atle Simonsen, økonom, politisk rådgiver barne- og likestillingsministeren og tidligere leder FrpU og Anna Serafima S. Kvam (21 år), førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Rogaland og nasjonal talsperson for Grønn Ungdom.

Fra en moden autist til en generasjon selvopptatte. TEMA på KÅKÅ

TEMA på KÅKÅ: JEG-GENERASJONEN og framtida. Raner foreldregenerasjonene de unge eller svikter de seg selv? (28.mars – 1.april). Stjeler de voksne fra dagens unge? På tide med nytt ungdomsopprør? Vi starter med appell / innledning fra Iris Johansson, forfatter, terapeut, svensk kommunikasjonsguru med autisme-diagnose, som i Norge bl.a. arbeider med rusbelasta ungdom ved Hiimsmoenkollektivet på Sand samt med skuespillere ved Rogaland teater.

KÅKÅdebatt: Delingsøkonomien – ett steg fram eller to tilbake?

Mange ser på delingsøkonomien som ein veg inn i ein ny, digital, effektiv og miljøvennleg økonomi. Samtidig er det stor uro for kva delingsøkonomien vil gjera med det regulerte arbeidslivet. Både tilhengarar og kritikarar av delingsøkonomien er samde om at aktørane må betala skatt på lik line med andre. Men lar det seg gjera i praksis, med mange små deltidsarbeidarar på tilbodssida og eigarar med base i skatteparadis?

KÅKÅdebatt: «Tilbake til partipressa?»

7. mars blir opplagstala for avisene publiserte. Dei vil sannsynlegvis visa det same som dei siste åra, nemleg at «venstresidas avis» Klassekampen er opplagsvinnar, og at andre nisje-/kommentaraviser også gjer det bra. Samtidig har Minerva lansert ei ny avis med ein erklært borgarleg profil. Betyr det at ei tydelegare ideologisk plassering er framtida for aviser og andre medium, etter at det lenge var avideologisering som var hovudtendensen. Deltagere: Bjørgulv Braanen, sjefredaktør Klassekampen, Nils August Andresen, ansvarleg redaktør Minerva, Torunn Egge Roux, tidlegare journalist og kommentator i A-presseaviser og Stavanger Aftenblad, Henrik Grue Bastiansen, mediehistorikar med partipressa som spesialfelt. Ordstyrer er Tom Hetland

Abortsituasjonen i Polen og internasjonalt

Kvinners reproduktive rettigheter er under angrep flere steder i verden. Norske kvinner nektes enkel blodprøver for å avdekke genetisk sykdom hos fosteret, og tvinges i stedet til å ta fostervannsprøve som i seg selv medfører risiko for spontanabort. Kvinnegruppa Ottar tar debatten! Polske Anna Monica Murphy kommer og forteller om situasjonen i Polen. Andre gjester er også invitert. Flere detaljer kommer etter hvert.

Truer krenkelseskulturen frie universitet, allmen dannelse og ytringskultur? TEMADAGER på KÅKÅ

Står ytringskulturen i fare her i Norge? Er vi klare til å kaste selve demokratiet ut med ytringsvern og krenkelseskultur? Kan Norge få til en dannet ytringskultur som gagner utdanningen? Vi har invitert noen av landets beste fra tre forskjellige norske universitet til å svare, etter at Bernard Enjolras har innledet om emnet.

Hva driver de beste bloggerne og instagrammerne i landet? TEMA PÅ KÅKÅ

Hva mener Alexandra Gjerpen, Linnea Myhre og Malin Nesvoll Mangnes (MakeupMalin) om ungdommens situasjon: fins det en krenkelseskultur blant unge? Er offerrollen fristende? Hva er det som driver dem videre i hver sine medier, om og for de unge? Hva slags forbilder ønsker de å være? Programleder er Kjersti Hetland (Nrk Rogaland).

Narsissisme og offermentalitet hos de unge. TEMADAGER PÅ KÅKÅ

Vi spør: Hvorfor kalles dagens unge for generasjon snøfnugg (Generation Snowflake)? Wikipedia sier: Generasjon snøfnugg blir opprørte av ideer, tanker og lignende som går i mot deres verdensbilde, og oppgir oftere at de har psykiske problemer. Forsker og forfatter Claire Fox, som i 2015 skrev boka «I find that offensive», hevder at denne generasjonen oppstår fordi at de har blitt overbeskytta som barn og rett og slett ikke er preppa til å møte verden.

Finnes det en egen kvinnesytekultur og offermentalitet? TEMADAGER på KÅKÅ

Solveig Aareskjold innleder, utvalgte kvinner og menn svarer. KÅKÅ vil gjerne bidra til feiringen av kvinnedagen. Når vi starter ei temauke på KÅKÅ om krenkelseskultur på selve kvinnedagen benytter vi selvsagt anledningen til å hedre kvinnen på vårt vis. Vi har bedt den frie forfatteren og spaltisten Solveig Aareskjold reflektere over om det fins en egen kvinnesytekultur og offermentalitet?

Traumatiske hendelser: Hva gjør de med oss, og hvordan gå videre etterpå

Traumatiske hendelser: Hva gjør de med oss, og hvordan gå videre etterpå Ekstreme hendelser gjør noe med oss. Når du frykter for livet ditt, eller hvis du blir mobbet eller plaget over tid, settes kroppen i en forsvarstilstand for å beskytte deg. Hva gjør slike hendelser med deg, og hvordan kan du hjelpe noen som har opplevd noe slikt?

KÅKÅdebatt: «Er idretten moralsk fallitt?»

Idretten vil stå for sunne verdier, men selger seg til høystbydende. Hvor farlige er slike sykdomstegn? Hvor lenge vil publikum og de frivillige støtte opp? Er det noen vei utenom et tydeligere skille mellom topp- og breddeidrett? Eller: Er det ennå håp om å berge idretten som den breie og positive folkebevegelsen som den har vært, i alle fall her i landet? Hva må i så fall gjøres? Idrettspresident Tom Tvedt innleder.

Oljekrisa: Hva skjedde med krisepakken? Klassekampen på KÅKÅ

Regjeringen bevilget fem milliarder kroner til norske kommuner som ble rammet av oljekrisen. Klassekampen har gått pengene etter i sømmene, og inviterer til debatt i Stavanger i samarbeid med KÅKÅ. I panelet: Tina Bru (H), stortingsrepresentant for Rogaland, Torstein Tvedt Solberg (Ap), stortingsrepresentant for Rogaland og Knut Gjerseth Olsen, journalist i Klassekampen. Ordstyrer: Mimir Kristjansson, nyhetssjef i Klassekampen

KÅKÅdebatt: «Er Lofoten og Vesterålen viktig for arbeidsplassane i Rogaland?»

Er oljeaktivitet i nord egentlig en sak først og fremst i Rogaland og på Vestlandet, fordi mesteparten av industrien er her? I så fall, handler det om å sikre arbeidsplasser? Eller viderefører vi bare en ensidig næringsstruktur som legger lokk på omstilling? Innledere og deltagere: Hadia Tajik (Ap), Tina Bru (H), Geir Pollestad (SP), Klaus Mohn (UiS), Eirik Wærness (Statoil). Harald Birkevold, Aftenbladet, leder debatten

VERDIKOMMISJONEN: Skal politikere bestemme hva nordmenn bør lese?

Verdikommisjonen spør: «Skal politikere bestemme hva nordmenn bør lese?» Innleder er Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, professor i lesevitenskap UiS. Kanondebatten har rast over landet igjen etter at Høyre lanserte ideen om at en kulturkanon bør på plass i landet anno 2017. Er dette statlig kommandohumanisme eller en relevant øvelse i en globaliserings- og migrasjonstid? Kommisjonen ledes som vanlig av Tora Aasland.

Pin It on Pinterest