Tidligere arrangement

Tour de KÅKÅ: «Den gode byen?» – Sandnes

KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN starter i 2017 opp som mobilt debatt- og litteraturhus i tillegg til å ha hovedscene på Sting Nere i Stavanger. Regionbyene i Rogaland vil alle etter hvert få besøk av KÅKÅ. Våren 2017 samarbeider vi også med Comedy Box, og skal besøke Egersund, Bryne og Sandnes med debatter om «Den Gode Byen».

Tour de KÅKÅ: «Den gode byen?» – Bryne

KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN starter i 2017 opp som mobilt debatt- og litteraturhus i tillegg til å ha hovedscene på Sting Nere i Stavanger. Regionbyene i Rogaland vil alle etter hvert få besøk av KÅKÅ. Våren 2017 samarbeider vi også med Comedy Box, og skal besøke Egersund, Bryne og Sandnes med debatter om «Den Gode Byen».

Tour de KÅKÅ: «Den gode byen?» – i Egersund

KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN starter i 2017 opp som mobilt debatt- og litteraturhus i tillegg til å ha hovedscene på Sting Nere i Stavanger. Regionbyene i Rogaland vil alle etter hvert få besøk av KÅKÅ. Våren 2017 skal vi besøke Egersund, Bryne og Sandnes med debatter om «Den Gode Byen».

KåKå varmar opp til valkampen: Tar politikarane folks uro på alvor?

På KåKå onsdag 10. mai kl. 18.30 innleier Bård Vegar Solhjell til debatt om dei viktige spørsmåla som valkampen bør handla om. I panelet er rådgivar Eirik Løkke i den borgarleg-liberale tankesmia Civita, og Christian Anton Smedshaug, dagleg leiar i AgriAnalyse og medlem av programkomiteen i Senterpartiet. Etter debatten gir dei lokale statsvitarane Hilmar Rommetvedt og Svein Tuastad sine analysar av kva valkampen vil handla om, og korleis dei ulike partia ligg an fire månader før valet.

Å være eller ikke være feminist

Kvinnefronten i Stavanger på KÅKÅ: «Alle burde være feminister, men alle er ikke feminister. Hvis det var slik hadde vi ikke hatt et behov for en bevegelse. Feminisme er ikke bare en identitet, men en kamp mot et urettferdig system.» Sunniva Leikanger Yndestad og Oline Margrethe Rustad, Styremedlemmer i Jentefronten

SPØR! Janne Stigen Drangsholt

SPØR! inviterer spesielt interessante personer til scenen, uten manus, mens publikum inviteres til å komme som nysgjerrige intervjuere. Man kan spørre om absolutt hva som helst. 4. mai spør vi Janne Stigen Drangsholt, forfatter og litteraturforsker fra Sandnes.

Fransk aften på KÅKÅ

Hva skjer i Frankrike? Framgangen til den innvandrings- og EU-fiendtlige Marine le Pen ryster Europa. Har hun virkelig sjansen til å vinne presidentvalget? Elles vil sentrumsfavoritten Emmanuel Macron holde ledelsen helt til mål? Og ligger venstresiden nå med knekt rygg, eller vil den radikale veteranen Jean-Luc Mélenchon bli Frankrikes svar på Bernie Sanders? Frankrikes valg er ikke bare viktig for franskmennene, men for hele Europa. Onsdag 3. mai kl. 19.00, fire dager før den siste og avgjørende runden, blir det fransk aften på KÅKÅ med debatter og underholdning i fransk atmosfære.

Kan man vinne valg uten rett spinndoktor? TEAM PÅ KÅKÅ: Politisk retorikk

Kan man vinne folket uten rett taleskriver? Debatt om kommunkasjonsrådgiverne bakom som iscenesetter politikken retorisk. Innleder Tarjei Skirbekk, tidligere politisk rådgiver i Arbeiderpartiet. Deltagere: Morten Søberg (direktør for samfunnskontakt Sparebank1-gruppen, forfatter og tidligere rådgiver for Ola Borten Moe og statssekretær for Sigbjørn Johnsen), m.fl.

Men nasjonalstaten var ikke død… KÅKÅdebatt med tema: Politisk retorikk

Møt Hadia Tajik, Ola Borten Moe, Heidi Nordbye Lunde, Ketil Raknes og Norges mest omtalte politiske rådgiver, Espen Teigen! Hvilket parti fanger opp den nye nasjonale bølgen i internasjonal politikk her til lands? Og hvordan vil den påvirke den politiske retorikken?

Retorikken i partiprogrammene 2017. TEMA: Politisk retorikk

Retorikken i partiprogrammene 2017 – hvilket parti formulerer best sin egen politikk? Innleder Jon Hustad – historiker, forfatter, journalist i Dag og Tid – dømmer og triller terning.

Krf på vippen! Blir det Erna eller Jonas etter valget i 2017?

Åpent arrangement i regi av Krf Stavanger, med representanter fra Ap, H og KrF. Innleder er varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe. Deltakere: John Petter Hernes, gruppeleder Stavanger Høyre, Marie Ljones Brekke, leder av Stavanger KrF og stortingskandidat for KrF, Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant for AP. Ordstyrer er Tone Therese Paulsen.

SPØR! Henrik Nor-Hansen

SPØR! inviterer spesielt interessante personer til scenen, uten manus, mens publikum inviteres til å komme som nysgjerrige intervjuere. Man kan spørre om absolutt hva som helst. 5. april 2017 kl. 19:00 spør vi forfatteren Henrik Nor-Hansen, nominert til Nordisk Råds pris i år. SPØR! er i samarbeid med Rogaland forfattarlag.

Kan det bli ungdomsopprør av SKAM? TEMA på KÅKÅ

Hva er det som gjør SKAM så populært? Hvorfor er de unge tilsynelatende bedre enn de voksne til å snakke om SKAM, slik ny forskning antyder? Hvorfor engasjerer likevel ikke de unge seg mer i sine omgivelser og er mindre opptatt av egen navle? John Magnus R Dahl, SKAM-forsker, stipendiat medievitenskap UiB, Cecilie Winger, oversetter, redaktør og forfatter av bl.a. «Til ungdommen», arbeider for tida med «Da tenåringene tok makta – boka om Forsøksgym!» og Nancy Herz, de skamløse jentene, vinner av Fritt Ords honnør og Kverulantkatedralens pris 2016. I tillegg har vi invitert to ungdomspolitiske ledere lokalt, Even Georg Myklebust (AUF) og Else Karin Bjørheim (H).

Presterer ungdommen seg sjuk? TEMA på KÅKÅ

Det er stadig sterkare signal om at dagens unge lever under eit sterkt prestasjonspress, både i skule, jobb og fritid. Det gir seg utslag i vantrivsel, psykiske lidingar og ei diffus kjensle av å «ikkje passa inn». Er det mogleg å skapa eit samfunn med høge prestasjonar samtidig som ein unngår usunt prestasjonspress? Deltakere: Inger Tone Ødegård, Julia Wong, Terje Hetland, Svein Gran og Jørg Arne Jørgensen. Tom Hetland er debattleder.

Stjeler de voksne fra dagens unge? TEMA på KÅKÅK

Stjeler de voksne fra de unge, når de en gang i framtida får regningen av klimapolitikken og den økonomiske politikken av i dag, med færre jobber og lavere pensjon og større politiske problemer to come? Det fins så mange konkrete saker å engasjere seg i for de unge i dag. Deltagere er Aksel Braanen Sterri, norsk journalist og forfatter med ungdomsengasjement, Hilde Sandvik, sjefredaktør av nordiske Broenxyz og engasjert på vegne av ungdom, Atle Simonsen, økonom, politisk rådgiver barne- og likestillingsministeren og tidligere leder FrpU og Anna Serafima S. Kvam (21 år), førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Rogaland og nasjonal talsperson for Grønn Ungdom.

Fra en moden autist til en generasjon selvopptatte. TEMA på KÅKÅ

TEMA på KÅKÅ: JEG-GENERASJONEN og framtida. Raner foreldregenerasjonene de unge eller svikter de seg selv? (28.mars – 1.april). Stjeler de voksne fra dagens unge? På tide med nytt ungdomsopprør? Vi starter med appell / innledning fra Iris Johansson, forfatter, terapeut, svensk kommunikasjonsguru med autisme-diagnose, som i Norge bl.a. arbeider med rusbelasta ungdom ved Hiimsmoenkollektivet på Sand samt med skuespillere ved Rogaland teater.

KÅKÅdebatt: Delingsøkonomien – ett steg fram eller to tilbake?

Mange ser på delingsøkonomien som ein veg inn i ein ny, digital, effektiv og miljøvennleg økonomi. Samtidig er det stor uro for kva delingsøkonomien vil gjera med det regulerte arbeidslivet. Både tilhengarar og kritikarar av delingsøkonomien er samde om at aktørane må betala skatt på lik line med andre. Men lar det seg gjera i praksis, med mange små deltidsarbeidarar på tilbodssida og eigarar med base i skatteparadis?

KÅKÅdebatt: «Tilbake til partipressa?»

7. mars blir opplagstala for avisene publiserte. Dei vil sannsynlegvis visa det same som dei siste åra, nemleg at «venstresidas avis» Klassekampen er opplagsvinnar, og at andre nisje-/kommentaraviser også gjer det bra. Samtidig har Minerva lansert ei ny avis med ein erklært borgarleg profil. Betyr det at ei tydelegare ideologisk plassering er framtida for aviser og andre medium, etter at det lenge var avideologisering som var hovudtendensen. Deltagere: Bjørgulv Braanen, sjefredaktør Klassekampen, Nils August Andresen, ansvarleg redaktør Minerva, Torunn Egge Roux, tidlegare journalist og kommentator i A-presseaviser og Stavanger Aftenblad, Henrik Grue Bastiansen, mediehistorikar med partipressa som spesialfelt. Ordstyrer er Tom Hetland

Abortsituasjonen i Polen og internasjonalt

Kvinners reproduktive rettigheter er under angrep flere steder i verden. Norske kvinner nektes enkel blodprøver for å avdekke genetisk sykdom hos fosteret, og tvinges i stedet til å ta fostervannsprøve som i seg selv medfører risiko for spontanabort. Kvinnegruppa Ottar tar debatten! Polske Anna Monica Murphy kommer og forteller om situasjonen i Polen. Andre gjester er også invitert. Flere detaljer kommer etter hvert.

Truer krenkelseskulturen frie universitet, allmen dannelse og ytringskultur? TEMADAGER på KÅKÅ

Står ytringskulturen i fare her i Norge? Er vi klare til å kaste selve demokratiet ut med ytringsvern og krenkelseskultur? Kan Norge få til en dannet ytringskultur som gagner utdanningen? Vi har invitert noen av landets beste fra tre forskjellige norske universitet til å svare, etter at Bernard Enjolras har innledet om emnet.

Hva driver de beste bloggerne og instagrammerne i landet? TEMA PÅ KÅKÅ

Hva mener Alexandra Gjerpen, Linnea Myhre og Malin Nesvoll Mangnes (MakeupMalin) om ungdommens situasjon: fins det en krenkelseskultur blant unge? Er offerrollen fristende? Hva er det som driver dem videre i hver sine medier, om og for de unge? Hva slags forbilder ønsker de å være? Programleder er Kjersti Hetland (Nrk Rogaland).

Narsissisme og offermentalitet hos de unge. TEMADAGER PÅ KÅKÅ

Vi spør: Hvorfor kalles dagens unge for generasjon snøfnugg (Generation Snowflake)? Wikipedia sier: Generasjon snøfnugg blir opprørte av ideer, tanker og lignende som går i mot deres verdensbilde, og oppgir oftere at de har psykiske problemer. Forsker og forfatter Claire Fox, som i 2015 skrev boka «I find that offensive», hevder at denne generasjonen oppstår fordi at de har blitt overbeskytta som barn og rett og slett ikke er preppa til å møte verden.

Finnes det en egen kvinnesytekultur og offermentalitet? TEMADAGER på KÅKÅ

Solveig Aareskjold innleder, utvalgte kvinner og menn svarer. KÅKÅ vil gjerne bidra til feiringen av kvinnedagen. Når vi starter ei temauke på KÅKÅ om krenkelseskultur på selve kvinnedagen benytter vi selvsagt anledningen til å hedre kvinnen på vårt vis. Vi har bedt den frie forfatteren og spaltisten Solveig Aareskjold reflektere over om det fins en egen kvinnesytekultur og offermentalitet?

Traumatiske hendelser: Hva gjør de med oss, og hvordan gå videre etterpå

Traumatiske hendelser: Hva gjør de med oss, og hvordan gå videre etterpå Ekstreme hendelser gjør noe med oss. Når du frykter for livet ditt, eller hvis du blir mobbet eller plaget over tid, settes kroppen i en forsvarstilstand for å beskytte deg. Hva gjør slike hendelser med deg, og hvordan kan du hjelpe noen som har opplevd noe slikt?

KÅKÅdebatt: «Er idretten moralsk fallitt?»

Idretten vil stå for sunne verdier, men selger seg til høystbydende. Hvor farlige er slike sykdomstegn? Hvor lenge vil publikum og de frivillige støtte opp? Er det noen vei utenom et tydeligere skille mellom topp- og breddeidrett? Eller: Er det ennå håp om å berge idretten som den breie og positive folkebevegelsen som den har vært, i alle fall her i landet? Hva må i så fall gjøres? Idrettspresident Tom Tvedt innleder.

Oljekrisa: Hva skjedde med krisepakken? Klassekampen på KÅKÅ

Regjeringen bevilget fem milliarder kroner til norske kommuner som ble rammet av oljekrisen. Klassekampen har gått pengene etter i sømmene, og inviterer til debatt i Stavanger i samarbeid med KÅKÅ. I panelet: Tina Bru (H), stortingsrepresentant for Rogaland, Torstein Tvedt Solberg (Ap), stortingsrepresentant for Rogaland og Knut Gjerseth Olsen, journalist i Klassekampen. Ordstyrer: Mimir Kristjansson, nyhetssjef i Klassekampen

KÅKÅdebatt: «Er Lofoten og Vesterålen viktig for arbeidsplassane i Rogaland?»

Er oljeaktivitet i nord egentlig en sak først og fremst i Rogaland og på Vestlandet, fordi mesteparten av industrien er her? I så fall, handler det om å sikre arbeidsplasser? Eller viderefører vi bare en ensidig næringsstruktur som legger lokk på omstilling? Innledere og deltagere: Hadia Tajik (Ap), Tina Bru (H), Geir Pollestad (SP), Klaus Mohn (UiS), Eirik Wærness (Statoil). Harald Birkevold, Aftenbladet, leder debatten

VERDIKOMMISJONEN: Skal politikere bestemme hva nordmenn bør lese?

Verdikommisjonen spør: «Skal politikere bestemme hva nordmenn bør lese?» Innleder er Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, professor i lesevitenskap UiS. Kanondebatten har rast over landet igjen etter at Høyre lanserte ideen om at en kulturkanon bør på plass i landet anno 2017. Er dette statlig kommandohumanisme eller en relevant øvelse i en globaliserings- og migrasjonstid? Kommisjonen ledes som vanlig av Tora Aasland.

PROSALONG: Kjønn og ukjønn

Denne prosalongen skal handla om korleis stereotypiar i språk og tanke gjer livet surt. Slike førestillingar hemjar både dei av oss som fell innanfor det etablerte kjønnssystemet (såkalla vanlege menn og kvinner), og dei av oss som i større eller mindre grad fell utanfor (t.d. transpersonar og intersexpersonar). Deltakere er Kristin Fridtun og Solveig Aareskjold.

HEF: Kunsten å krisemaksimere

Human-Etisk Forbund i Stavanger har gleden av å invitere alle interesserte til et spennende foredrag fra Gunnar Tjomlid: Enden er nær! I alle fall dersom vi skal tro avisforsidene. De skriker om voldsbølge, kreftbombe, giftalarm og autismeepidemi. Mat er farlig, folkehelsa er elendig, gatene er utrygge, og muslimene vil ødelegge landet vårt. Men er det virkelig slik?

«Hvorfor åpner ikke Norge opp for mer bruk av medisinsk cannabis til pasienter?» TEMA PÅ KÅKÅ

Vi spør: Hvorfor er bruken av medisinsk cannabis så lav i Norge? Overser vi at rekreative rusmidler kan ha helsemessig gevinst fordi vi er konservative og forbinder rusmidler kun med rusmisbruk og samfunnskostnader, eller er dette bare snakk fra en rusliberalistisk skravleklasse, slik Anders Danielsen Lie påstod i Aftenposten? Vi tar utgangspunkt i dansk legepraksis og en norsk pasienthistorie om bruk av medisinsk cannabis for bruk i smertebehandling. Innleder er Amir Englund, som er forsker ved King’s College London i Dept. of Psychosis Studies. Pasienthistorie av Sofie Haughom

Den fatale historien om krig og rus – TEMA PÅ KÅKÅ

I fjor ble historien om Hitler, Nazi-Tyskland og andre verdenskrig regelrett forandret, da Norman Ohler utga sin bok om det omfattende rusmisbruket som fantes både hos folket og hos soldatene under krigen. Hitlers eget rusmisbruk de siste åra gir en ny forklaring på aggresjonen og krigslysten de siste åra, på tross av kampnederlagene. Hovedinnleder er Lukasz Kamienski, forfatter og forsker på krigens rushistorie.

Rusens historie og nytte – TEMA PÅ KÅKÅ

Hva er rus, hvorfor fins rusmidler, hvordan har de vært brukt og hvordan kan vi bedre nytte oss av dem i framtida? Vi byr på en kveld om rusens særdeles viktige og interessante kulturhistorie. Hovedinnleder er Stuart Walton. Kommentar fra og samtale med Lukasz Kamienski og Kenneth Moe. Ina Spinnangr er programleder.

KVERULANTKATEDRALENS NASJONALE PRIS FOR 2016

KÅKÅ kverulantkatedralen deler for 2016 ut pris til årets viktigste og beste kverulant i Norge. Det kan være en skikkelig stabukk, en antipopulist, uansett er det en kritisk motstemme i Norge i 2016. Juryen har nominert 7 kandidater: “De skamløse jentene”, Kjetil Rolness, Marion Anne Knutsen, Per Gunnar Stensvaag, Sigrid Bonde Tusvik, Terje Tvedt og Ingunn Økland.

KÅKÅdebatt: «Kva vil Donald Trump bety for Amerika – og for oss andre?»

Det er umulig å starte opp 2017 på KÅKÅ kverulantkatedralen med noe annet enn debatten om Donald Trump og den mulige virkningen hans presidentskap vil kunne ha på den frie verden. Et strålende kompetent panel tar fatt i emnet, under ledelse av Tom Hetland, som våren 2017 er tidenes første gjesteredaktør for KÅKÅdebatt.

Konsert med Valkyrien på kåkå

Valkyrien følger opp sin kritikerroste fjerde plate med ny plate «Prøv å si noe til meg nå». 26. november spiller de konsert på kåkå Sting Nere i Stavanger! Billettene er i salg nå.

SKANDINAVIA: Nordisk offentlighet. Likheter og forskjeller mellom Sverige, Norge og Danmark!

I samarbeid med tenketanken Civita inviterer kåkå til temauke om «SKANDINAVIA» onsdag til og med lørdag 23-26. november. Fredag er tema: «Nordisk offentlighet. Likheter og forskjeller mellom Sverige, Norge og Danmark!» Innleder: Terje Tvedt (professor, forfatter og filmskaper, siste bok er «Norske tenkemåter»).

SKANDINAVIA: Hvordan integrere flyktninger i arbeidsivet?

Arbeidsdeltagelse er en viktig forutsetning for god integrasjon. Men hvordan kan vi legge til rette for at flere flyktninger raskt kan komme i arbeid? Et forslag er å betale flyktninger mindre i lønn for å gjøre dem mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Er det en god løsning, eller vil det legge til rette for sosial dumping? Finnes det andre gode løsninger for å inkludere flere flyktninger i arbeidslivet? Innleder: Haakon Riekeles

KÅKÅ med egen avis

Det er en stor glede i november 2016 å kunne gi ut vår første avis, og slik ta enda litt mer innpå to andre norske KK, Klassekampen og Kvinner & Klær. Vi sa tidlig til oss selv at KÅKÅ skulle være både for klimakrigere og kulturkjerringer, selv om vår første avis verken tar opp klimaspørsmål eller anmelder Jojo Moyes. Til gjengjeld serverer vi anmeldelse av sakprosa fra Timothy Garton Ash om ytringsfriheten i nettverksalderen, og setter røntgensyn på offentlighetens store utfordringer i 2016 – for bare å neven noe.

Norsk rockepoesi på KÅKÅ

Stavanger visefestival foregår på Café Sting denne helga. KÅKÅ vil gjerne bidra med et eget program til festivalen. KÅKÅ vil fremheve tekstene i populærmusikken. Derfor har vi knytta til oss en nestor i landet, Håvard Rem – forfatter, sanglyriker, biograf, aviskommentator med meir, til å sikre et kvalitetsprogram med beste formidler bak mikrofonen. Det blir opplesing, intervju, debatt og musikk. Sjølvaste Janove Ottesen kjem for å snakka om sitt originale tekstunivers. Bare det! Men møje merr!

Var prosessen etter Kielland-ulykken altfor lukket? Debatt om norsk høringskultur.

Innleder er Christer D. Daatland. Utøvde embetsverket i Norge ifm. Kielland-saken mer samfunnsstøtte enn saklig kritikk? Og hvor var journalistene? Deltagere er Marie Smith-Solbakken, historiker ved UiS og redaktør, Harald Birkevold, gravejournalist og kommentator i Stavanger Aftenblad, Odd Kristian Reme, dialogprest og tidligere politiker, mistet sin bror i ulykken og var talsmann for de pårørende, m.fl.

The Making of David Bowie’s «Blackstar»

Donny McCaslin i samtale med Jan Inge Reilstad. «Blackstar» var en storhendelse for Bowie-fans verden over da den kom ut på David Bowie’s fødselsdag fredag 8. januar 2016. Noe helt nytt og skremmende bra, igjen! Den beste plata siden «Scary Monsters» ble sagt med en gang, følelse av at 1970-tallets magiske storhet var på plass. Arrangementet er i samarbeid med Maijazz.

SCHIZOFRENIDAGENE PÅ KÅKÅ: Er legene legemiddelindustriens nyttige idioter? Lykkepille liksom!

«Er legene legemiddelindustriens nyttige idioter? Lykkepille liksom!» Innledning: Gisle Roksund, fastlege/skribent og Thor Rogan, spesialrådgiver helse- og omsorgsdept. For første gang samarbeider kåkå med Schizofrenidagene. På kåkå blir årets tema, «The Body of Experience», utvidet med debatter, samtaler og bokslipp. Mandag til torsdag, 7-10. november kl. 19.00.

SCHIZOFRENIDAGENE PÅ KÅKÅ: Å leve ved siden av det normale

Bokslipp og samtale med forfatter og fotograf – «En natt flyr jeg» – av Randi Magnussen og Paul A. Amundsen. For første gang samarbeider kåkå med Schizofrenidagene. På kåkå blir årets tema, «The Body of Experience», utvidet med debatter, samtaler og bokslipp. Mandag til torsdag, 7-10. november kl. 19.00.

SCHIZOFRENIDAGENE PÅ KÅKÅ: Matens uro. Gir manglende måltidsro alvorlige spiseforstyrrelser?

«På tide med måltidsro! Mat, manglende ro rundt måltidene og psykisk helse, betyr det noe?» Ordstyrer: Jan Olav Johannesen. Vert: Målfrid J. Frahm Jensen. Deltakere: Finn Skårderud, psykiater, forfatter og spesialist på spiseforstyrrelser. Skårderud innleder, og er deretter i dialog med publikum. For første gang samarbeider kåkå med Schizofrenidagene. På kåkå blir årets tema, «The Body of Experience», utvidet med debatter, samtaler og bokslipp. Mandag til torsdag, 7. – 10. november kl. 19.00.

Pin It on Pinterest